miercuri, 27 mai 2009

Tigara, inamicul numarul 1 al sistemului imunitar


Fumatul reprezinta unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea afectiunileor cardiovasculare - atac de inima, atac vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice. Afectiunile vasculare periferice implica o serie de conditii ce afecteaza vasele de sange din jurul inimii; de obicei se inregistreaza blocaje arteriale - de exemplu, in picior, un blocaj arterial poate conduce la instalarea gangrenei.
40% dintre fumatori mor din cauza afectiunilor cardiovasculare ce sunt agravate de nicotina; atacurile de cord survin, in special, in randul tinerilor fumatori. Fumul de tigara contine peste 4700 de compusi chimici dintre care 60 sunt cancerigeni. Fumatul este responsabil pentru mai mult de 85% dintre cazurile de cancer pulmonar, fiind de asemenea asociat cu alte forme de cancer: cancer al gurii, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, colului uterin, rinichilor si colonului. In urma studiilor s-a descoperit ca tutunul este asociat inclusiv cu leucemia. El mareste riscurile confruntarii cu afectiunile cardiovasculare - accidentul cardiovascular cerebral, afectiunile vasculare periferice, anevrismul aortic. Multe componente ale tigarii au fost caracterizate ca "agenti citotoxici" - care au efect toxic asupra celulelor - ce irita aparatul respirator, avand ca rezultat marirea secretiei de mucus bronsic. Fumatul unei tigari a fost divizat de catre cercetatori in doua categorii: Fumat Principal - FP (mainstream smoke - MS) si Fumat secundar - FS (Sidestream smoke - SM). Fumatul principal se refera la fumul ce este tras in plamani in timpul fumatului. Fumatul secundar desemneaza fumul ce rezulta din arderea tigarii intre doua fumuri. Compozitiile chimice ale celor doua tipuri de fum sunt aproximativ calitativ similare din moment ce ambele rezulta din arderea tigarii, insa exista o diferenta semnificativa din punct de vedere cantitativ. Temperatura la care se formeaza FP este cu mult mai mare decat cea care se fomeaza la FS. Rezultatul consta in faptul ca FS contine o cantitate mai insemnata de compusi organici chimici decat FP. Multe studii au incercat indirect sa demonstreze ca FS este mult mai toxic decat FP. Chiar daca nu este posibil sa examinam toti compusii si efectele lor toxice, raportul de mai jos se focalizeaza pe componentele cancerigene principale care se regasesc in tigara.

Compusi cancerigeni

hidrocarburi aromatice policiclice;
compusi N-nitroamine;
amine aromatice;
urme metalice (Cadmiu, Nichel, Arsenic, Poloniu-210).

Tigara si sistemul circulator

Tutunul contine peste 4000 de chimicale, cele mai multe dintre ele daunand organismului;
Nicotina determina marirea presiunii sanguine, inima fiind nevoita sa lucreze mai mult si mai greu. Monoxidul de carbon produce accelerarea batailor de inima pentru ca inlocuieste oxigenul din sange.
Gudronul dintr-o tigara contine sute de chimicale care cauzeaza cancerul.
Fumatul determina blocarea arterelor - lucru ce conduce la producerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale si a afectiunilor vasculare periferice. Inima devine suprasolicitata, cantitatea de oxigen se reduce, cheagurile se formeaza pe peretii vaselor sanguine, marindu-se riscul de potentiale schimbari fatale in bataile inimii.
Comparativ cu nefumatorii, fumatorii au un risc de 70% mai mare de confruntare cu o afectiune coronariana mortala. Factorii de risc ai tigarii Afla cu ce anume te confrunti, daca fumezi:
riscul accidentelor vaculare cerebrale se maresc de la 2 la 6 ori mai mult;
daca iei anticonceptionale si fumezi sporeste si riscul de a prezenta in viitorul apropiat o afectiune cardiovasculara;
riscul atacurilor de cord se mareste de trei ori mai mult;
se accentueaza, de 5 ori mai mult, si posibilitatea de a suferi din cauza afectiunilor arteriale periferice, afectiuni ce conduc la gangrena.

Ce se intampla cu fumatorii pasivi?

Nefumatorii, care traiesc cu fumatorii, sunt predispusi sa sufere un accident vascular cerebral;
Nonfumatorii copii pot suferi din cauza bronsitei, pneumoniei, astmului. Tinerii si tigarile Fumatul reprezinta un obicei care "se ia" de pe bancile liceului:
80% dintre fumatorii "novice" sunt studentii si adolescentii;
Exista mai multi factori care determina o persoana sa se apuce de fumat din timpul scolii: o slaba incredere in sine; parerea gresita conform careia fumatul reprezinta ceva pozitiv; modalitatea de a fi acceptat intr-un anumit grup de prieteni; parinti fumatori; posibilitatea de a cumpara tigari de oriunde.
Tinerii se lasa de fumat din cauza prietenilor, pretului pachetului de tigari, reactiei parintilor, gustului tigarii.
Beneficiile renuntarii la fumat:
Riscurile dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare se diminueaza foarte mult, dupa numai un an de incetare a fumatului;
In decurs de 2-6 ani, riscul dezvoltarii afectiunilor coronariene devine similar cu acela prezentat de un nefumator;
Pe langa beneficiile sanatoase, intreruperea acestui viciu are si beneficii financiare; daca fumezi zilnic un pachet de 20 de tigari de 40.000 lei si te lasi economisesti pe an aproximativ 15 milioane de lei.




Alcoolul
Ce intelegem prin dependenta de alcool?

Alcoolismul, cunoscut de asemenea drept "dependenta de alcool", este o boala care consta intr-o nevoie puternica de a bea, si neincentarea consumarii bauturii in momentul in care apar probleme provocate de alcool, ca de exemplu pierderea slujbei sau incalcarea legii si consecintele acesteia. Dependenta de alcool include patru simptome:
-nevoia incontrolabila de a consuma alcool ;
-pierderea controlului - incapacitatea de a se plimita la un singur pahar de bautura la o ocazie deosebita
-dependenta psihica - simptome provocate de abtinerea de la alcool, ca de exemplu ameteli, greata, anxietate, tremuraturi si transpiratie abundenta
toleranta - nevoia de a creste cantitatea de alcool consumata pentru a-i simti efectele.
Este dependenta de alcool o boala ?
Da!
Alcoolismul este o boala cronica, de obicei progresiva, cu simptome care include dorinta de a bea alcool, in ciuda efectelor negative. Ca multe alte boli, are un curs in general previzibil, simptome recunoscute si este influentata de factorii genetici si inconjuratori.




Se mosteneste dependenta de alcool ?
Alcoolismul se transmite din generatie in generatie, abia dupa aceea devenind boala, dar factorii genetici explica partial acest tipar. In acest moment, cercetatorii sunt pe drumul cel bun spre gasirea genelor care influenteaza vulnerabilitatea catre alcoolism. Mediul inconjurator al unei persoane, ca de exemplu:
-influenta prietenilor
-nivelul de stres
-usurinta de obtinere a alcoolului.
Au impact asupra problemelor legate de bautura si evoluarea acestora. Totusi, alti factori, ca de exmplu suportul social, pot ajuta in evitarea alcoolului chiar si persoanele inclinate spre genul acesta de probleme. Nu este o regula insa. Un copil cu un parinte alcoolic, nu il urmeaza neparat, iar o persoana fara rude cu genul acesta de probleme, poate deveni dependent.

Poate fi vindecata dependenta de alcool ?
Inca nu.
Dependenta de alcool este o boala tratabila, si medicamentatia este de asemenea folosita in prevenirea recaderii, dar un leac nu a fost inca descoperit. Asta inseamna ca, desi un alcoolic este de mult timp “treaz” si si-a recapatat sanatatea, el/ea poate reveni in orice moment la acest viciu si trebuie sa continue sa evite orice fel de legaturi cu alcoolul.

Exista medicamentatie pentru dependenta de alcool ?

Da!
Exista doua tipuri de medicamente folosite de obicei in tratament impotriva dependentei de alcool.
Primul consta in tranchilizante (ex: Valium, Librium), care sunt folosite in primele zile de tratament, si care ajuta pacientii sa se poata abtine de la alcool fara risc.
Al doilea tip este folosit pentru a mentine persoanele "treze". Cand este folosit impreuna cu sedintele de psihoterapie, acesta miscoreaza nevoia de alcool si previne recaderea.
Alt medicament folosit impotriva alcoolismului se numeste Antabuse si descurajeaza consumarea alcoolului cauzand ameteala, greata, varsaturi, si alte reactii neplacute cand aceste este folosit.

Tratamentul impotriva dependentei de alcool - functioneaza ?

Tratamentul pentru dependenta de alcool este eficient in multe cazuri. Studiile arata ca o minoritate de alcoolisti raman treji un an dupa tratament, in timp ce altii au perioade in care nu consuma bautura, alternand cu recaderi. Totusi, unii sunt incapabili sa reziste tentatiei si tratamentul este facut in van. Cu cat o persoana se abtine mai mult de la bautura, cu atat este mai probabil ca aceasta sa renunte definitiv la viciu.
Este important sa retinem ca multi oameni recad o data sau de mai multe ori inainte de a elimina pe lung timp nevoia de alcool. Revenirile la acest "narav" sunt foarte comune, dar nu inseamna ca persoana respectiva a esuat sau nu-si poate reveni de pe urma alcoolismului. Daca se intampla o recadere, este foarte importanta incetarea consumarii bauturii din nou si obtinerea ajutorului necesar.

O persoana care are probleme cu alcoolul este neaparat alcoolica ?

Nu.
Chiar daca nu esti alcoolic, consumarea in abuz a alcoolului poate avea rezultate negative, atat asupra sistemului nervos, cat si de ordin social:
-accidente
-insucces la munca;
-esec la scoala;
-renuntarea la indeplinirea responsabilitatilor in cadrul familiei;
In unele circumstante, problemele pot rezulta din consumarea moderata a bauturii, de exemplu cand conduc, in timpul sarcinilor, sau cand iau anumite medicamente.

Ce tipuri de persoane au inclinatia spre a deveni dependenti de alcool ?

Spre exemplu, aproape 14 milioane de oameni in Statele Unite, 1 din 13 adulti, consuma alcool in exces sau sunt alcoolici. Totusi, mai multi barbati decat femei sunt dependenti de alcool. Cele mai multe probleme legate de alcoolism sunt la tinerii adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani si mai putine la adultii de 65 de ani sau mai mult.

Daca am probleme cu bautura nu pot doar sa reduc consumul de alcool, fara sa ma opresc definitiv ?

Depinde.
Daca esti diagnosticat ca alcoolic, raspunsul este NU.
Studiile arata ca aproape toti alcoolici care incearca sa reduca "portia" sunt incapabili sa se opreasca definitiv. In schimb, abtinerea de la alcool este vitala pentru o recuperare plina de succes. Dar daca nu esti alcoolic, ci doar ai probleme legate de alcool, este eficienta si reducerea cantitatii de alcool consumata.

Daca un alcoolic nu vrea sa primeasca ajutor, este vreo posibilitate sa-l tratam ?

Aceasta poate fi o situatie dificila. Un alcoolic nu poate fi fortat sa fie ajutat cu exceptia unor circumstante, ca de exemplu cand se petrece un incident violent ce se termina cu chemarea politiei sau a cadrului medical. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa astepti o criza pentru a face ceva. Bazandu-se pe experiente clinice, multi specialisti in tratamente pentru alcoolism recomanda urmatorii pasi pentru a convinge un alcoolic sa accepte tratamentul.
Pasii ii puteti accesa, dand click pe urmatorul link: Tratarea Dependentei de Alcool.

Care este cantitatea medie de alcool ce poate fi consumata ?

Majoritatea adultilor pot bea o cantitatea moderata de alcool pe zi:
-pana la doua pahare pe zi pentru barbati ;
-numai unul la femei si persoane in varsta, pentru a evita probleme.
Totusi, unele persoane nu ar trebui sa bea deloc. Aceasta categorie include:
-femeile insarcinate sau care incearca;
-oamenii care conduc;
-cei care iau anumite medicamente;
-alcoolici care incearca sa-si revina;
-persoanele sub 21 de ani.

Este sigur sa bei in timpul sarcinii ?
Nu.
Bautura in timpul sarcinii poate avea efecte daunatoare asupra copilului nou-nascut, ca retardatia, anormalitati ale unor organe si probleme de comportament. De multe ori multe dintre aceste tulburari dureaza pana devine adult. Deocamdata nu se stie care este cantitatea exacta de alcool care cauzeaza probleme, de aceea, pentru a fi 100% sigur, femeile insarcinate trebuie sa se abtina de la alcool.

Provoaca alcoolul reactii diferite in corpul unei femei decat in cel al unui barbat ?

Da.
Femeile devin mai intoxicate dupa ce beau decat barbatii, raportandu-ne bineinteles la aceeasi cantitate. Aceasta se intampla deoarece corpul barbatului contine mai multa apa. Deoarece alcoolul se amesteca cu apa corpului, o anumita cantitatea de alcool devine mai concentrata in corpul unei femei decat in cel al unui barbat. De aceea limita maxima de consum al alcoolului este mai ridicata la barbati.

Este adevarat ca alcoolul este bun pentru inima ?

Cateva studii au aratat ca persoanele care beau unu-doua pahare pe zi sunt mai putin expuse pericolului de a avea boli legate de inima decat cele care nu beau deloc sau in cantitati mari. Alcoolul (in cantitati moderate) protejeaza inima de anumite boli ridicand nivelul colesterolului "bun" si reducand riscul formarii cheagurilor in artere.

Drogurile si efectele lor asupra celor care le consuma


Informatii generale
Oamenii consuma astazi droguri mai mult ca oricand. De ce consuma oamenii droguri ? Raspunsul pare a fi simplu... ei doresc sa simta altceva decat de obicei. Este gresit sa spui si sa faci: "incerc doar odata de curiozitate". Daca iei odata vei dori sa mai iei odata si astfel vei ajunge fara sa-ti dai seama la dependenta. Suntem usor de influentat iar pentru unii anturajul este distrugator. Cercul de prieteni in care ne invartim este una din cauzele care duc la dependenta de droguri. "Daca ia el, de ce sa nu incerc si eu?" Si asa incepe totul... si apoi urmeaza chinul. Foarte multi dintre cei care au luat droguri regreta enorm ca a au facut acest pas negativ in viata. Unii au reusit sa renunte, altii,din pacate, nu . Insa pentru toti, integrarea sau reintegrarea in societate va fi foarte dificila. O persoana care este cunoscuta ca ia droguri sau ca a luat droguri este oarecum respinsa de societate. Lumea te va privi altfel, se va feri de tine. Sa nu te miri daca nu iti vei gasi un loc de munca. In fond, cine va angaja pe cineva care se drogheaza ? NIMENI. Sufera si cei care au consumat droguri dar au reusit sa scape de ele. Desi nu ar trebui, lumea ii priveste altfel. Totusi, acei oameni au fost bolnavi, dar s-au vindecat si merita o noua sansa.
Prin acest articol doresc sa atrag atentia si celor care sunt tentati sa "incerce" drogurile. Majoritatea merg pe ideea ca iau odata,apoi ca se pot opri oricand,nefiind constienti ca acest lucru este foarte dificil. De asemenea, societatea ii va respinge, prietenii si familia ii vor parasi, traficantii ii vor urmari si ii vor folosi pentru scopurile lor. Dependenta nu este o joaca, este o drama greu de descris la adevarata ei intensitate. Lipsa drogului produce stari de criza manifestate prin nervozitate excesiva, violenta, talharie si criminalitate. De ce sa fii bolnav de o boala pe care o poti evita ? De ce sa fii jucaria altora ? Drogul te scoate dintr-o stare de normalitate, sau de tulburare, te introduce in lumea falsei bucurii, dupa care te arunca cu brutalitate in cumplitele chinuri ale iadului afectand atat sufletul, cat si trupul. SPUNE NU DROGURILOR, in orice situatie.Viata ta nu va mai fi la fel niciodata.
Drogurile sunt substante create artificial de om, fie din plante, fie pe cale chimica. Consumul periodic de stupefiante duce la aparitia tulburarilor respiratorii si a constipatiei, scaderea in greutate, iar la femei apare menstruatia neregulata. Din punct de vedere psihic pot aparea: anxietate, schimbari ale starii de spirit, paranoia, oboseala extrema, iritabilitate, depresie si insomnie grava, somn agitat si neodihnitor. Toxicomanii sfarsesc de regula prin sinucidere, supradoza, infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, blocaj renal si ciroza hepatica. Un rol important în preintampinarea consumului de droguri il au parintii, care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii. Atmosfera sanatoasa din familie, dragostea, afectiunea, comunicarea între parinti si copii, constituie astfel principalul aliat în lupta împotriva acestui flagel.

Principalele droguri

Heroina.
Este un drog tare care produce puternice stari de euforie. Este extrasa prin metode chimice din morfina. Oamenii care folosesc heroina sunt supusi unui mare risc de a deveni dependenti. Vulnerabile la posibilitatea de a consuma heroina sunt persoanele tinere care nu stiu ce urmari poate avea consumul acestui drog. Heroina este un fel de praf (pudra) si uneori este combinata cu diferite substante. Se poate si injecta. Efectele acestui drog sunt dramatice. In primul rand, efectele psihice determina faptul ca persoanele dependente vor fi respinse de societate. In al doilea rand consumatorii de heroina vor avea mari probleme cardiovasculare si respiratorii. Alte efecte: constipatie, dereglari sexuale sau endocardita. Poate duce insa si la diminuarea vazului, la pneumonie, la coma si chiar la moarte.

Cocaina.
Este un drog destul de puternic care poate duce rapid la dependenta. Se prezinta sub forma de pudra cristalina de culoare alba. Poate fi prizata sau, daca este sub forma lichida se poate injecta. Are un efect rapid asupra organismului, efect ce dureaza pana la 20 de minute. Si de aici incep marile probleme. Dupa terminarea efectului, consumatorul simte din nou nevoia acelei stari euforice si doreste o noua doza. Efectele cocainei: nervozitate, depresie, acte irationale, halucinatii, paranoia, hipertensiune, probleme cardiovasculare, hemoragii cerebrale. Trebuie sa adaugam ca in cele din urma poate duce la moarte. Pentru 15-20 de minute de euforie nu merita sa va distrugeti viata. Nu uitati daca ati consumat odata, puteti deveni dependenti si societatea in care traiti va va respinge ca om.

Ecstasy.
Se prezinta sub forma de tablete sau capsule. Drogul produce senzatii placute, senzatii de fericire si armonie. Acestui drog afecteaza in primul rand creierul.

Marijuana.
Este un amestec verde, maro sau gri din frunzele, tulpinile, semintele si florile uscate ale canepei (Cannabis Sativa) si are aspect de tutun verzui taiat foarte fin. La cei ce consuma multa marijuana, THC-ul poate fi gasit in organism chiar dupa saptamani de la incetarea folosirii drogului. Toate tipurile de marijuana au efect halucinogen de intensitate scazuta, perturband functiile creierului.


Riscurile consumului de droguri


Societatea condamna cu vehementa pe consumatorii de droguri ilegale dar, manifesta o relativa toleranta fata de consumatorii de alcool si tutun. In realitate insa, si fumatul si consumul frecvent si excesiv de alcool pot determina toleranta si dependenta ducand la afectiuni ale inimii, tractului digestiv, ficatului, plamanilor si sistemului nervos central.
Drogurile precum alcoolul, heroina si tranchilizantele consumate regulat pot duce la modificarea reactiilor biochimice normale din organism si daca nu se continua administrarea dozelor apar simptomele specifice abstinentei (tremuraturi, transpiratii, simptome asemanatoare gripei). In plus, din cauza faptului ca sunt depresoare, ele incetinesc reactiile organismului si produc o stare de somnolenta, capacitatea de coordonare a miscărilor este afectata iar persoana poate cadea si se poate accidenta cu usurinta.
Drogurile precum amfetaminele, cocaina, ecstasy sunt stimulente puternice, ducand la o descarcare de energie care poate fi fatala in cazul celor care au probleme cu tensiunea arteriala.
Consumatorii de LSD sufera de halucinatii si pot fi extrem de tulburati dupa administrare, capabili sa comita acte periculoase, in special daca erau anxiosi sau foarte suparati inainte sa ia drogul.

Depistarea consumatorilor de droguri
Indicii care pot sugera consumul:
  1. schimbarea brusca a comportamentului;
  2. treceri fara motiv de la veselie la tristete, uneori chiar agresivitate neobisnuita, si de la agresiune la liniste si chiar delasare;
  3. pierderea apetitului alimentar, ochi injectati;
  4. pierderea gradata a interesului pentru scoala, munca, hobby-uri, sporturi, prieteni;
  5. stari de somnolenta si apatie necaracteristice, oboseala excesiva fara o cauza aparenta;
  6. cheltuieli excesive, dispariţia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
  7. pete neobisnuite, mirosuri ciudate pe piele sau imbracaminte;
  8. schimbarea grupului de prieteni, precum si tendinta de tainuire a acestor "prieteni" , folosirea unui jargou diferit de cel anterior.

Masuri de prim ajutor

Masurile de prim ajutor acordate de familie sau de persoanele din anturajul consumatorului de droguri sunt de multe ori decisive in salvarea vietii acestuia.
Daca persoana este tensionata, panicata, in urma unui consum de halucinogene, stimulente de tipul amfetaminelor, a ecstasy-ului sau a unor doze crescute de cannabis, conduita de urgenta pe care trebuie sa o adoptati este:
-sa inlaturati din jur privitorii curiosi si sa conduceti persoana intr-un loc ferit de zgomote si lumini puternice;
-sa calmati persoana vorbindu-i incet si explicandu-i ca panica va trece pe masura ce drogul isi va pierde din efect;
-sa o incurajati sa respire adanc si rar pentru a nu se sufoca in accesele de panica;
-sa incercati sa aflati ce drog a consumat pentru a transmite acest lucru celor de la Salvare in caz ca starea de sanatate se inrautateste brusc.


Daca persoana este foarte deshidratata sau incalzita in urma consumului de amfetamine sau ecstasy si in urma de depunerii unui efort sustinut in timpul dansului, (in cazul in care consumul de droguri s-a realizat într-o discoteca sau la o petrecere intr-un loc neaerisit), are dureri de cap, ameteli, varsaturi, are o senzaţie brusca de oboseala si transpiratia este absenta:
-se recomanda odihnirea in spatii aerisite, consumul de sucuri de fructe si snacks-uri sarate pentru reechilibrarea hidro-electolitica, consumul de lichide nealcoolice cam jumatate de litru pe ora pentru rehidratare.
Daca persoana isi pierde starea de constienta,
primul lucru pe care trebuie sa-l faca salvatorul este sa se asigure ca persoana lesinata respira normal in continuare iar daca respiratiaeste perceptibila, sa-i faca respiratie gura la gura;
-in scop preventiv, pentru a nu-si inghiti limba sau daca varsa, sa nu se sufoce, persoana in stare de inconstienta va fi poziţionata culcata pe-o parte cu genunchiul usor indoit, cu capul intors spre lateral si bratele flexate de-o parte si de alta a capului;
-la sosirea ambulantei se vor oferi toate informatiile in legatura cu ce a consumat si cand, iar daca acest lucru nu se cunoaste, atunci, ce recipiente sau pulberi s-au gasit langa persoana in stare de inconstienta - acest lucru va folosi personalului medical la stabilirea rapida a celui mai bun antidot.

Imagini cu persoane inainte de a consuma droguri si dupa o anumita perioada de consum- de-a dreptul cutremuratoare!